Indijska hrana je neverjetno okusna! Odlicna je! Najverjetneje sem v zadnjih tednih ze dobil nazaj polovico kilogramov, ki so mi jih vzeli prejsni meseci potovanja. Kako reci ne guavi in granatnemu jabolku?
Zakaj ne bi vsak dan kupil kilogram paradiznika ali paprike, ce bo doma sezona spet sele cez pol leta? Da ne govorim o samosi ... 'potato curry' v testu, speceno v olju - seveda zunaj na ulici. Jutro brez samose in masala chaja v Indiji je se slabse kot brez turske kave v Sloveniji. True story! :) In za kosilo enega izmed zelenjavnih curryev ali pa se boljse - thali. Thali (poglej na gugl fotos) najpogosteje sestavlja vec posodic razlicnih zelenjavnih curryev, solata (poudarek na cebuli in ciliju), chapatiji ter ponavadi riz. Drazje verzije imajo zraven se papad (rumeno, hrustljavo, cisto tanko .. hk, kaj? tezko opisat :)) in jogurt. Princip je podoben kot z dalbhatom v Nepalu ... refill kolikor hoces :). Cene pa za nase razmere smesne (1E=68RS) ... caj (5-10RS), kilogram guav (20+RS), banane (20RS), mandarine (30RS), paradiznik (10-20RS) ... samosa (5-10RS), (refill!:)) thali (25RS+, najpogosteje med 50 in 80RS).
Vecina obiskovalcev Jodhpurja, 'the Blue City', ostane v mestu za kratek cas. Ogledajo si eno najlepsih utrdb Rajastana, Maherangarh Fort, potem pa svignejo dalje. Skoda za njih, saj so ulice starega mesta mesta, znotraj obzidja, vredne obhoda. Stevilne trgovinice, delavnice, marketi sadja in zelenjave kar na tleh ... in vse stavbe pobarcvane v odtenke modre. 'Ni slabu' kot bi rekla Lara.
Pushkar je poleg ze omenjenega Varanasija eno izmed najbolj svetih mest v Indiji. Po legendi naj bi Brahma, stvarnik, iz rok izpustil tri lotusove liste in tam, kjer so pristali na tla, so nastala tri jezera sredi puscave. Mesto se je razvilo okoli najvecjega. Skoraj vsaka druga zgradba je tempelj (naj bi jih bilo 500+), v vecino katerih nehinduisti nimamo vstopa. Kaj veliko tu ni za poceti ... splaca pa se nakupiti tekstilne izdelke, saj je ponudbe 'se i jos'.
Bikaner se zdi kot pac se eno puscavsko mesto. In tudi je zgolj to, a tu ostajam dlje kot nacrtovano, saj deluje bolj prava Indija. Ni masivnega turizma in se mi zdijo ljudje veliko bolj pristni. Fino jih je opazovati v njihovi vsakdanji rutini. Danes se obiskal se eno izmed cudes Indije - Tempelj podgan. Nesteto se jih povsem svobodno sprehaja po templju, pijejo mleko, se soncajo ... ljudje molijo in jim prinasajo hrano. Zgolj ena mis pa je bele barve. Pravijo, da jo vidijo samo tisti, ki imajo sreco v zivljenju ... ha, kaj videl, skoraj bi lahko reportazo naredu :).
Zakaj ne bi vsak dan kupil kilogram paradiznika ali paprike, ce bo doma sezona spet sele cez pol leta? Da ne govorim o samosi ... 'potato curry' v testu, speceno v olju - seveda zunaj na ulici. Jutro brez samose in masala chaja v Indiji je se slabse kot brez turske kave v Sloveniji. True story! :) In za kosilo enega izmed zelenjavnih curryev ali pa se boljse - thali. Thali (poglej na gugl fotos) najpogosteje sestavlja vec posodic razlicnih zelenjavnih curryev, solata (poudarek na cebuli in ciliju), chapatiji ter ponavadi riz. Drazje verzije imajo zraven se papad (rumeno, hrustljavo, cisto tanko .. hk, kaj? tezko opisat :)) in jogurt. Princip je podoben kot z dalbhatom v Nepalu ... refill kolikor hoces :). Cene pa za nase razmere smesne (1E=68RS) ... caj (5-10RS), kilogram guav (20+RS), banane (20RS), mandarine (30RS), paradiznik (10-20RS) ... samosa (5-10RS), (refill!:)) thali (25RS+, najpogosteje med 50 in 80RS).
Vecina obiskovalcev Jodhpurja, 'the Blue City', ostane v mestu za kratek cas. Ogledajo si eno najlepsih utrdb Rajastana, Maherangarh Fort, potem pa svignejo dalje. Skoda za njih, saj so ulice starega mesta mesta, znotraj obzidja, vredne obhoda. Stevilne trgovinice, delavnice, marketi sadja in zelenjave kar na tleh ... in vse stavbe pobarcvane v odtenke modre. 'Ni slabu' kot bi rekla Lara.
Pushkar je poleg ze omenjenega Varanasija eno izmed najbolj svetih mest v Indiji. Po legendi naj bi Brahma, stvarnik, iz rok izpustil tri lotusove liste in tam, kjer so pristali na tla, so nastala tri jezera sredi puscave. Mesto se je razvilo okoli najvecjega. Skoraj vsaka druga zgradba je tempelj (naj bi jih bilo 500+), v vecino katerih nehinduisti nimamo vstopa. Kaj veliko tu ni za poceti ... splaca pa se nakupiti tekstilne izdelke, saj je ponudbe 'se i jos'.
Bikaner se zdi kot pac se eno puscavsko mesto. In tudi je zgolj to, a tu ostajam dlje kot nacrtovano, saj deluje bolj prava Indija. Ni masivnega turizma in se mi zdijo ljudje veliko bolj pristni. Fino jih je opazovati v njihovi vsakdanji rutini. Danes se obiskal se eno izmed cudes Indije - Tempelj podgan. Nesteto se jih povsem svobodno sprehaja po templju, pijejo mleko, se soncajo ... ljudje molijo in jim prinasajo hrano. Zgolj ena mis pa je bele barve. Pravijo, da jo vidijo samo tisti, ki imajo sreco v zivljenju ... ha, kaj videl, skoraj bi lahko reportazo naredu :).
Dobro ti malčaš,a to pomeni da domačo klobaso od mame namenjeno tebi lahko mi pomalčamo?Lp
OdgovoriIzbrišihehe, brez skrbi da ne, ze tri mesce sanja o tem. :)
OdgovoriIzbrišiNe tikaj mamine domace klobase! :)
OdgovoriIzbrišiPodganice! :)
OdgovoriIzbrišiAjda: zgleda da jim jih je nekaj uslo, saj sem jih precej videl tudi po ulicah Rajastana :)
OdgovoriIzbriši